distandi

Life is about moments: don't wait for them, create them !

Pentru că îmi place să citesc – Kindle 4

1 Comment

       De când am înțeles că fiecare literă pusă lângă o alta formează un cuvânt și că mai multe formează o poveste de mică sau mai mare întindere, am vrut să citesc cât mai mult. Asta se întâmpla la o vârsta destul de mică, nefiind îndrumată de nimeni ce fel de cărți să citesc, așa că citeam ce credeam eu că o sa fie interesant. Nu însemna că înțelegeam pe deplin conținutul acestora, însă un lucru bun e că acele cărți, sau măcar o parte din ele, au fost recitite.

      Partea cu cititul cărților pentru că titlul mi se pare interesant încă e valabilă. Și pentru că am ajuns în 2012, ca un cititor înfocat, mi-am achiziționat un ebook reader. Mai exact un Kindle 4 (wi-fi), cel mai ieftin care exista pe piață, pentru că nu-mi permit în momentul de față unul mai scump si mai fandosit. Sunt stundentă, nu am o sursă de venit și probabil o să vină și vremea când mă voi răsfăța. Deocamdată sunt destul de mulțumită, nu îmi dau banii pe telefoane de ultimă generație dar dau pe alt gen de gadget-uri precum Kindle-ul.

         Funcția de bază a acestui produs miraculos e aceea de a citi cărți electronice. Simplu, limitat și…aproape perfect. Care e totuși smecheria pentru care e atât de de special? Utilizând un ecran cu cernelă electronică (e-ink), se aseamănă foarte tare cu citirea unei cărți, fără a-ți obosi ochii . Marele avantaj al cernelii electronice este că folosirea acesteia consumă foarte puțin curent electric, ceea ce face ca un Kindle să aibă durata de funcționare de 3-4 saptămâni. Varianta pe care o am eu se limitează doar la cititul cărților și folosirea browser-ului, însă există și altele care includ mp3 player sau jocuri(pentru mai multe detalii despre Kindle, accesați site-ul). Personal sunt mulțumită de el, singura problemă căreia nu reușesc să-i dau de cap e cea cu paginația. Am nevoie de numărul paginii pe care o citesc și în cazul ăsta e o problemă. Decalajul între pagina afișată în cadrul Kindle-ului și cea a  cărții printate este dat de faptul că nu toți cei care citesc folosesc același font sau aceeași mărime a font-ului. În cazul ăsta avem doar locația (îți arată cu aproximație unde ești cu parcursul cărții respective)  – la Kindle 3 îți arată și numărul paginii, însă nu e același cu cel real-  care poate fi vizualizată în partea de jos a afișajului, după apăsarea butonului meniu.

          Pentru că varianta pe care am achiziționat-o eu nu are nici touch-screen nici keyboard, cei de la Amazon ne-au ușurat puțin munca la care trebuie să ne supunem dacă vrem să scriem ceva, cum ar fi o notă de subsol (se folosește doar 5-way controller-ul sau D-pad – butonul ăla din mijloc cu 4 săgeți și un buton-selecție în mijloc). Astfel avem câteva scurtături și trucuri cu care ne putem îmbunătăți capacitatea de a scrie pe un asemenea dispozitiv. După apăsarea butonului keyboard vom observa că nu există un sistem qwerty ci literele sunt așezate în ordine alfabetică, alături de o serie de alte caractere. Cea mai utilizată “scurtătură” de mine e cea de refresh a întregului ecran; aceasta poate fi activată ținând apăsat butonul keyboard și în același timp apăsând butonul back. Alta e cea care permite navigarea mai ușoară prin sărirea a 7 litere în cadrul keyboard-ului: ținând apăsat butonul keyboard, se apasă butonul săgeată – stânga sau dreapta. Spațiul dintre două cuvinte poate fi tastat mai ușor prin apăsarea butonului keyboard, în același timp apăsând și butonul de navigare pe următoarea pagină din partea dreaptă. (cel de pe lateralul Kindle-ului). Pentru a șterge mai ușor țineți apăsat butonul keyboard în același timp apăsând butonul de navigare pe pagina anterioară de pe marginea dreaptă a  Kindle-ului.

             Pentru a vizualiza poze pe Kindle, acestea trebuie arhivate .ZIP după care transferate în folderul Documents după conectarea Kindle-ului cu ajutorul cablului USB la un computer. Menționez că acestea vor fi afișate în funcție de cele 16 tonuri de gri din cadrul Kindle-ului.

         Deși suportă diferite formate Kindle (AZW), TXT, PDF, MOBI și PRC dar și formate convertite HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG și BMP, eu folosesc mai rar .pdf-ul și mai des .mobi pentru o manevrabilitate mai ușoară (la formatul .pdf nu poți schimba mărimea fontului ci poți doar da zoom, însă asta îngreunează cititul). Pentru a converti cărțile recomand programul Calibre care oferă o paletă largă de setări și modificări ale cărților.

         În principal eu sunt mulțumită de noua mea achiziție, singura problemă fiind cea cu paginația, pe care sper să o rezolv cumva (notele de subsol din referatele mele au nevoie de numărul paginii). Recomand cu încredere celor cărora le place să citească, celor care vor să poarte o bibliotecă cu ei, sau celor care s-au săturat să-și strice ochii pe monitorul computerului atunci când citesc cărți electronice. Și o idee e cea a dăruirii unui astfel de gadget copiilor(atrași de noutate și de ideea de gadget, copiii ar putea citi mai mult –o prietenă a încercat acum un an experimentul, care s-a încheiat cu succes).

PS: evident că nu am renunțat la metoda clasică, dovada constând  în faptul că ultimii bani s-au dus pe 2 volume achiziționate dintr-un anticariat.

Toate astea fiind spuse, mă întorc la citit!

                                                   

Advertisements

Author: distandi

https://distandi.wordpress.com/

One thought on “Pentru că îmi place să citesc – Kindle 4

  1. Pingback: Jocurile Foamei. Suzanne Collins. | distandi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s