distandi

Life is about moments: don't wait for them, create them !

Extrem de tare și incredibil de aproape

4 Comments

În încercarea mea de a găsi cartea perfectă pentru a fi oferită drept cadou, după vreo două ore de căutat printre sutele de titluri, cu câteva minute înainte de a se da stingerea în librărie, am pus mâna pe o carte scrisă de Jonathan Safran Foer.

Nu auzisem de ea, culmea (!), dar știam autorul. Am întors-o ca să citesc câteva rânduri de pe ultima copertă. Nu m-a convins. Da, a primit premii, da, a fost ecranizată, dar totuși, e vorba de un copil, Oskar, în vârstă de nouă ani, al cărui tată a murit în atentatele de la 11 septembrie.  La aproximativ un an de la moartea acestuia, Oskar găsește o cheie misterioasă, aflată într-un plic pe care scria doar Black. Astfel începe călătoria în căutarea cheii, călătorie în care întâlnește tot felul de persoane care rămân impresionate de acțiunea copilului.

Nu sună destul de tentant?  Atunci vă invit să răsfoiți cartea, lucru care m-a convins și pe mine. Pe lângă stilul scriitorului, există o multitudine de efecte vizuale ce nuanțează fiecare rând și pagină, ajutând la implicarea în poveste mai mult decât se întâmplă în cazul unei cărți obișnuite. Deși la început poate părea dezamăgitoare, acordați încă o șansă paginilor care urmează pentru că merită. Înafara personajului principal, Oskar, printre naratori se mai numără și Thomas Schell senior și bunica  băiatului, care își împărtășesc poveștile menite să o completeze pe a lui Oskar.

Este o carte caracterizată de imaginație, inovație, emoție și originalitate. Este surprinzătoare, iar într-un singur cuvânt s-ar rezuma la ”devastatoare” așa cum a descris-o și Time. Vă las să descoperiți alte cuvinte care să caracterizeze această carte, după ce o citiți. E imposibil să nu trezească în voi sentimente și să nu fiți uimiți de intensitatea lecturii.

„Oamenii sunt singurele animale care roșesc, râd, au religie, duc războaie și se sărută cu buzele. Așa că, într-un fel, cu cât te săruți mai mult cu buzele, cu atât ești mai om.” Oskar Schell.

Extrem de tare și incredibil de aproape, 2012,  Ed. Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, 424 pagini.

Advertisements

Author: distandi

https://distandi.wordpress.com/

4 thoughts on “Extrem de tare și incredibil de aproape

  1. Din spusele tale mi se pare o carte interesanta. Daca mi-ar da-o cineva, as citi-o, dar pana atunci ma rezum la biblioteca din casa, care cuprinde destul de multe carti… In vacanta asta mi-am propus sa citesc “Shogun” de exemplu.

    • Eu am făcut-o cadou. Dar am împrumutat-o pentru că am vrut s-o citesc. E destul de grea pentru vârsta ta, în sensul că nu știu cât vei înțelege din ea. Însă e bine că ți-ai propus să citești cărți. Poate vin și eu cu o recomandare, dacă se poate 😀

      • Stiu ca este destul de grea, dar de ce nu? Am auzit ca este foarte interesanta si mi-a starnit curiozitatea. Cat despre recomandare, bineinteles ca poti sa-mi faci una 😉

      • E bine să citești cărți adecvate vârstei tale. Eu aș fi vrut să îmi indice cineva cărțile potrivite pentru că astfel aș fi citit și aș fi înțeles mai bine. Până vei face rost de asta, poți să citești altele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s