distandi

Life is about moments: don't wait for them, create them !

cum am făcut cunoștință cu muzica clasică

1 Comment

    Recent subiect dezbătut în Dilema Veche, m-a pus pe gânduri și mi-a adus aminte. Mi-a adus aminte de momentele în care, copil fiind nu am ”gustat” din muzica adevărată, din ceea ce erau atunci pentru mine doar orele de la școală în care auzeam și învățam despre muzica și muzicienii ”clasici”. I se spune muzică clasică deși cuprinde mai multe curente și eu nu am făcut cu adevărat cunoștință cu ea decât târziu, când mintea mea avea să funcționeze un pic mai mult.

20c890_c61_39db964d524c05828-post

     Practic se poate spune că am întâlnit-o între partituri și orele  în care exersam în podul Școlii de Arte nr. 2. Pentru un scurt timp am ținut în mâini o violă și un arcuș. Știam exact cum se țin (ceea ce, spre rușinea mea, nu mai țin minte acum) și chiar reușeam să redau în sunete ceea ce era trecut pe foile rupte ale unui manual.

      Atunci când am mers la selecție împreună cu tatăl și fratele meu, știam că vreau să fac chitară sau pian. Eram clasa a II-a, dacă mai țin bine minte. Am ajuns la școală și am dat o probă care urma să demonstreze că am ureche muzicală și pot reda cu fidelitate sunetele pe care o doamnă le făcea să răsune din pianul aflat în încăpere. Am trecut acest mic test. A venit apoi o altă doamnă la mine, s-a uitat la mâinile mele și i-a spus tatei că sunt bună pentru pian, chitară, vioară și violă. Pentru că am degetele lungi.  Evident, i-am șoptit tatei că vreau chitară, dar doamna a spus că sunt deja mulți care au optat pentru acest instrument și i-a recomandat tatei viola. Și așa a rămas. Am urmat cursurile de practică și teorie cred că un an și jumătate. Îmi plăcea să urc dimineața scările până la cămăruța unde urma să-mi aranjez partiturile și să-mi pregătesc instrumentul până când avea să vină doamna care mă învăța să citesc partiturile, să ascult și să cânt. Însă înainte să vină, ascultam cu admirație și oarecare invidie sunetele ce porneau din camera alăturată…un băiat cânta la chitară, iar din când în când era întrerupt de mustrările mentorului lui.

   Perioada aceasta scurtă în care am avut șansa să cunosc îndeaproape ceea ce însemna muzica s-a încheiat brusc, cu mofturile mele de copil. Nu am mai vrut să mai merg. Nici acum nu știu de ce nu mi-a mai plăcut. Mai mult, am ținut mai târziu să răspund răspicat că eu nu ascult muzică populară și muzică clasică.

    Situația s-a schimbat între timp. Acum sunt o amatoare. Ascult uneori muzica pe care aș fi putut să o cunosc mult mai bine, merg la filarmonică și îi privesc și ascult cu admirație pe cei care au reușit. Sunt momentele mele de relaxare și de liniște sufletească. Reușesc atunci să văd notele desenate de arcușurile care se mișcă în diferite ritmuri, însă în același timp. Uneori pleoapele mele se pleacă în fața unei măreții de sunete și astfel ascultând, câte o lacrimă coboară și ea uimită de puterea acestor opere. Perfecțiunea e artă. Arta are puterea de a trezi în fiecare persoană sentimente care uneori stau ascunse în suflet.

1fe546163e68963713b571d2c161-post

Ultima dată când am fost acasă i-am întrebat pe ai mei pe un ton de reproș de ce nu m-au bătut la cap să urmez în continuare cursurile acelea. Cine știe, poate azi aș fi putut și eu să îi uimesc pe cei care au urechi să audă muzica care îmbrățișează sufletele.

Advertisements

Author: distandi

https://distandi.wordpress.com/

One thought on “cum am făcut cunoștință cu muzica clasică

  1. Eu n-am avut astfel de ocazii. De fapt nu am simtit niciodata ca as vrea sa cant la vreun intrument, inafara de pian pe care l-am scos din discutie mai demult. Prefer sa ascult uneori muzica clasica insa, imi place foarte mult. Ma linisteste si relaxeaza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s