distandi

Life is about moments: don't wait for them, create them !

Portretul lui Dorian Gray. Oscar Wilde.

4 Comments

                Singurul roman finalizat al lui Oscar Wilde m-a lăsat cu un gust amar. Puțin dezamăgită. Aveam așteptări mai mari de la el, având în vedere reclama care i se face, ca să nu mai spun de autor.

             Personajul principal, Dorian Gray (evident) mi se pare totuși prea puțin conturat. Avem o prezentare clară a aspectului fizic și putem observa pe tot parcursul romanului cum se conturează un profil psihologic al acestuia. Cu toate astea, parcă tot a rămas o bucată bună din Dorian Gray, care n-a fost descrisă. Am impresia că e un text scris într-o după-amiază de vară, într-un moment de plictiseală.

         Există câteva concepte filosofice pe care le expune în principal prietenul lui Dorian, Lordul Herny Wotton. Aceștia s-au cunoscut prin intermediul artistului care îi face portretul lui Gray, Basil Hallward. Care e treaba cu acest portret? Păi nici mai mult nici mai puțin decât faptul că într-o clipă de sclipire a minții, Dorian își pune o dorință: aceea de a rămâne tânăr, de a-și păstra statutul de David al lui Michelangelo. Întâmplarea face ca dorința lui să devină realitate astfel că deși începe să ducă o viață desfrânată, corpul său își păstrează frumusețea, însă tabloul se schimbă cu fiecare faptă a lui.

                Finalul m-a lăsat cu gura căscată, și nu de uimire. De…„Serios?! Doar atât?!!”. Am avut impresia că e doar un text lungit, precum telenovelele, cu un final pe care eu, cel puțin, îl prevedeam cam de la început. Asta e doar părerea mea. Dacă există cititori cărora le-a plăcut, vă rog, spuneți-mi și mie. Poate eu nu am reușit totuși să văd esențialul. O recomand, totuși,  pentru că e scurtă și merită păstrate câteva idei din ea, așa cum se întâmplă cu fiecare carte.

              Am vizionat și filmul, care întregește oarecum cartea. Parcă împreună reușesc să ofere o imagine cât mai completă a naturii lui Dorian Gray, cu toate că nu respectă cartea (și poate tocmai de aceea  împreună sunt mai bune). Recomand întotdeauna mai întâi citirea cărții apoi ecranizarea ei.

Advertisements

Author: distandi

https://distandi.wordpress.com/

4 thoughts on “Portretul lui Dorian Gray. Oscar Wilde.

 1. :)) de curand am citit si eu cartea dupa ce am vazut filmul,
  mai rau am facut, :))
  am un haos in minte in ce priveste povestea acestui Dorian, filmul m-a dezgustat cu sexualitatea lui, iar autorullui ii trebuia poate un pic de alcool ca sa insire mai bine gandurile 🙂

  • Eu după ce am văzut Rome și o parte din Game of Thrones, orice scenă din alte filme mi se pare o joacă. Totuși, asta nu înseamnă că accept ideea ca jumătate de film să fie numai scene cu sex.
   Totuși mi se pare că filmul aduce o completare cărții, de parcă autorul nu a redat exact trăirile lui Dorian.
   Cred că dacă ai fi citit mai întâi cartea și ai fi vizualizat după filmul, ar fi fost totuși o mai mare logică. Am încercat să-mi imaginez cum ar fi fost invers și nu cred că aș fi înțeles mare lucru (mai ales că în film apar multe scene care nu sunt prezentate în carte). În plus, cred că citind cartea după ce ai vizualizat filmul, ți s-a părut mai „fără de acțiune”.

   • Cam asa ceva, cum ti-am zis e un haos. Nu pot sa il vad blond, ca ma urmareste imaginea astuia din film.
    Nu stiu…. putea sa iasa un film bun chiar si fara a adauga atata orgie 😉
    SI ai dreptate, mai ales in Rome.. pfff, parca ar fi serial erotic, nu stiu cine e interesat si de povestea Romei cand vede atatea bucute :)))

 2. Nouă ne-a pus Rome la facultate. Trecea peste scenele în cauză.
  Cât despre filme și cărți…mă oftic când îmi imaginez un personaj și în film apare total diferit de felul în care e descris în carte…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s