distandi

Life is about moments: don't wait for them, create them !

Orașul borcanelor. Arnaldur Indridason.

Leave a comment

                 Cum în ultima vreme am optat pentru titlurile nordice, a venit rândul Islandei. De ce au nordicii așa o atracție pentru violență și crimă, n-am habar, dar ideea e că-mi place. Scriu bine oamenii ăștia, chiar dacă tind să spun același lucru și despre volumul ăsta: acțiunea începe din a doua jumătate a cărții.

              Locul: Islanda, Reykjavik. Un inspector, Erlendur Sveinsson. O crimă: un septuagenar este găsit mort în apartamentul său. Două indicii: un bilet criptic, din trei cuvinte și o poză cu mormântul unei fetițe. Erlendur află că Holberg (decedatul) a fost acuzat în trecut de viol, fără însă  a fi condamnat. Plecând de la puținele indicii, Erlendur reușește să descopere alte crime săvârșite în trecut, care au legătură cu Holberg și care ar putea duce la rezolvarea misterului morții sale.

               Dacă te pasionează criminalistica, romanele polițiste sau poveștile despre boli genetice, e o carte care-ți va plăcea. Un palpitant thriller psihologic. Este prima parte a unui serial polițist, dar dacă asta vă descurajează, puteți să o luați doar pe asta. În sensul că e un fel de roman al lui Dan Brown în care acțiunea nu rămâne în aer la sfârșitul volumului, dar personajul principal apare și în următoarele volume.

            Totuși, cartea are și un minus: este prea „ca la carte” în ceea ce privește genul. Pentru gusturile mele. Labirintul de necunoscute și de intrigi ar fi putut fi mai bine construit, ca să nu spun că încercările autorului de a ni-l apropia pe Erlendur sunt puțin cam neșlefuite (vezi cazul familiei sale, în care se insistă pe o situație care însă nu are legătură cu crima). Și traducerea lasă uneori de dorit („Eva Lind dormea în camera de zi în momentul în care se îmbrăcă, îşi puse pălăria şi se uită la ceas.” – pagina 242).

           Este ușor de citit (chiar dacă eu am citit-o tare greu, pentru că nu am stat de ea, ci o citeam când îmi aduceam aminte de ea). Mi-a plăcut,  o recomand și celor care nu sunt împătimiți ai genului. S-ar putea să aveți o surpriză, tocmai pentru că este destul de ușoară.

Arnaldur Indridason, Orașul borcanelor, traducere de Monica Vlad, Editura Trei, București 2011.

Mai jos, este și o recenzie al lui Dan C. Mihăilescu:

http://www.protv.ro/video/omul-care-aduce-cartea_322_arnaldur-indridason-orasul-borcanelor-traducere-de-monica-vlad-editura-trei_10149.html

Advertisements

Author: distandi

https://distandi.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s