distandi

Life is about moments: don't wait for them, create them !

Himalaya.

Leave a comment

         Printre gândurile despre diferite situații și persoane, printre gânduri despre ceea ce citeam, despre cum cei de acum 200 de ani îi priveau ei pe cei cu 200 de ani înaintea lor, mi-am ridicat privirea. Televizorul. Era un documentar, normal, altfel ceea ce auzisem nu mi-ar fi atras atenția.

          Munții Himalaya. Numără primele 100 cele mai înalte vârfuri din lume. Acoperișul lumii. Zăpadă, stegulețe colorate, oameni cu ochi simpatici, care par din altă lume. Care sunt din altă lume. Printre ei, o femeie de 65 de ani. Nu i-am reținut numele, și-mi pare rău. Mișcă un băț înaintea ei și în cealaltă mână are un bidon. Și merge, desculță, încercând să ghicească ceea ce e înaintea ei. Nu vede. Pentru că ultravioletele sunt foarte puternice, i-au afectat ochii. Au trecut trei ani de când și-a pierdut vederea și totuși merge pe niște cărărui înguste, la înălțime, printre pietre care alunecă. Singurul ajutor e un baston alb. Și toate astea pentru a-și umple un bidon cu apă.

       Într-un alt sat, un medic, Sanduk Ruit, efectuează operații pentru cei care au probleme cu vederea. Ea are cataractă, însă s-ar putea ca aceasta să fie într-o stare prea avansată ca să se mai poată face ceva. Și totuși, un prieten se oferă să o ducă cei 10 km pe jos, cărând-o în spate. Întră în operație, într-o „sală” improvizată într-o școală. I se schimbă cristalinul cu unul nou, făcut de dr. Ruit, însă tot nu se știe dacă își va recăpăta vederea. Operația ar fi costat 8000 euro în mod normal. Aici totul e finanțat de fundații de caritate.

          După 24 ore, într-o curte plină de oameni care-și așteaptă liniștiți rândul, stă și ea jos. Cu toții așteaptă să VADĂ. Să li se dea jos bandajele și să vadă. E rândul ei. Doctorul a venit la ea. Îi dă jos bandajul.

„Câte degete îți arăt?”

„Două.”

„Și acum?”

„Cinci.”

„Atinge-mi nasul cu degetul. Și acum fața, cu blândețe.”

   E mulțumirea lui, reușita lui. E bucuria din ochii lui, bucuria din ochii fiecărui pacient care vede.

    În fiecare zi, omul ăsta face minuni. Zâmbește și trăiește făcând minuni. Pur și simplu.

           Un alt „documentar”. Doi soți se ciondănesc în privința cheltuielilor. Ea, pentru că multele de perechi de pantofi sunt mai ieftine decât mașina sau roțile mașinii lui. Pentru ei nu s-a inventat încă nicio operație care să-i facă să vadă ceea ce e cu adevărat important în viață.

 

Advertisements

Author: distandi

https://distandi.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s